معرفی پروژه فرهنگی مذهبی یادمان شهدای نجف آباد (قسمت دوم)

در قسمت اول مقاله ی معرفی پروژه فرهنگی مذهبی یادمان شهدای نجف آباد با نوع کاربری این پروژه در فاز اول آشنا شدید و گفتیم که قرار بر این بود که آثار هنری استاد منصور وفایی در این پروژه نصب شده و به نمایش گذاشته شود. در این مقاله قصد داریم شما را با این استاد بزرگوار بیشتر آشنا کنیم. لطفا تا انتهای مقاله همراه تیم فراز آسمان نجف باشید.
معرفی استاد منصور وفایی
استاد منصور وفایی متولد نوزدهم فروردین ماه سال ۱۳۱۳ می باشد. وی از بازماندگان نقاشی قهوه خانه ای می باشد؛ هنری که حافظ هویت ملی ما است. استاد منصور وفایی از کودکی به نقاشی علاقه مند بود، به همین دلیل در دبیرستان اسدآبادی آموزش را آغاز نمود و نقاشی را نزد استاد علی اکبر نجم آبادی از شاگردان کمال الملک آموخت.
علاقه ی ایشان به روایت داستان در نقاشی، باعث شد به سمت نقاشی قهوه خانه ای روی آورد. وی از روایات مذهبی و شاهنامه برای خلق اثر الهام گرفت و با نوآوری ها و تلاش خود مسیرش را ادامه داد تا اینکه نشان درجه یک هنری را دریافت نمود.

معرفی آثار مجموعه ایران مهد دلیران
کلیه ی آثار و مجموعه تصاویر مربوط به مجموعه ایران مهد دلیران، هنر دست استاد بزرگوار منصور وفایی می باشد. این مجموعه اثار شامل ۱۲ تابلو نقاشی می باشد که به سبک رنگ و روغن روی بوم ترسیم شده است که دارای ابعاد تقریبی ۲۰۰× ۱۸۰سانتیمتر می باشد. سبک تابلوها، نقاشی قهوه خانه ای یا نقاشی روایی است.
استاد منصور وفایی جز یکی از سه بازمانده نقاش های سبک قهوه خانه ای ایران است که در قید حیات بوده و از شاگردان استاد علی اکبر نجم آبادی که وی از شاگردان کمال الملک بودند و همچنین ایشان از اعضای هیئت امنای بنیاد فردوسی و استاد دانشگاه تهران هستند.
مضمون تابلوها برگرفته از باورها و اعتقادات ملی ، تاریخی و مذهبی است. این تابلوها بر اساس داستانی که روایت گر تلفیق روحیه پهلوانی و رشادت و در نهایت شهادت در راه نبرد با دشمنان اسلام و میهن است نقاشی گردیده است.

این تابلوها شامل عناوین اساطیری مانند جنگ با ظالمانی چون داستان ضحاک وکاوه آهنگر و نیز پهلوانانی مانند رستم و سهراب ، آرش کمانگیر و نیز پذیرش دین اسلام ایرانیان و …که از افسانه های ایرانی الهام گرفته شده است نیز می باشد.
از دیدگاه تاریخ ملی و مذهبی، تابلوها شامل تصویر دلیر مردانی همچون میرزا کوچک خان، ستارخان، باقرخان و …که تاریخ گواه رشادت های آن هاست، نیز می باشد.
در نهایت تابلوها بیانگر توکل برخدا ، اطاعت و پیروی از امام و ولایت است که درترکیب واقعه عاشورا ، وداع اهل بیت و شام غریبان ، در مقابل با اعزام نیروها به جبهه ، وداع مادران با فرزندانشان درهشت سال دفاع مقدس ، آزاد سازی خرمشهر و پیروزی اسلام و حق برباطل، و در نهایت تابلوی آخر لحظه سقوط و اعدام صدام به تصویر کشیده شده است.
اما کاربری پروژه فرهنگی مذهبی یادمان شهدای نجف آباد پس از شهادت شهید والا مقام، شهید محسن حججی تغییر یافت. برای آشنایی با کاربری فعلی این پروژه ما را در بخش سوم این مقاله دنبال نمایید.
آثار استاد منصور وفایی






