سازه نگهبان خرپایی چیست؟ آشنایی با نحوه اجرای آن

همانطور که می دانید یکی از اصلی ترین و مهم ترن مراحل ساخت و ساز، مرحله ی گودبرداری است و یکی از مهم ترین فاکتورهای مربوط به گودبرداری، انتخاب بهترین روش برای پایدارسازی گود است. اجرای سازه نگهبان خرپایی یکی از انواع روش های پایدار سازی گود است که در این مقاله مطالبی را در مورد آن عنوان نموده ایم. لطفا تا انتهای این مقاله با تیم مهندسان شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید.
حتما بخوانید :
اهمیت گوبرداری اصولی و پایدار سازی گود
آیا می دانید هر ساله به دلیل اجرای غیراصولی گوربرداری و عدم توجه به روش پایدار سازی گود چه خسارات جانی و مالی سنگین و جبران ناپذیری به بار می آورد؟
حتما می دانید که اگر پی ریزی بنا به درستی و اصولی انجام نشود، حتی اگر بهترین ساخت روی آن انجام شود و از باکیفیت ترین مصالح ساختمانی در ساخت آن استفاده شود، بی فایده است و آن سازه عمر چندانی نخواهد داشت و طولی نخواهد کشید که دچار آسیب و خرابی می شود و حتی ممکن است به یکباره فرو بریزد. به همین دلیل است که گودبرداری و پی ریزی بنای ساختمان یکی از مراحل پراهمیت و مهم در احداث پروژه های ساختمانی می باشد.

آشنایی با سازه نگهبان خرپایی
همانطور که گفتیم استفاده از سازه نگهبان خرپایی ، یکی از متداول ترین روش های پایدارسازی گود است که بیشتر در گودبرداری های کم عمق استفاده می شود. در این روش خاکبرداری و تکمیل المان ها به صورت مرحله ای انجام می شود و پشت سازه نگهبان خرپایی با استفاده از مصالح ساختمانی مناسب پر می شود تا به طور کامل به خاک متصل شود.
سازه نگهبان خرپایی دارای دو بخش اصلی می باشد. بخش عمودی و بخش مایل. سایر اعضای سازه به صورت قطری و افقی قرار می گیرد به صورتی که ترکیبی مثلث شکل ایجاد شود.
در واقع نیروی بار جانبی ناشی از رانش خاک دیوار گود، مستقیما در امتداد عضو قائم، به سازه نگهبان خرپایی وارد می شود.
نکته ی مهم حین اجرای سازه نگهبان خرپایی این است که نباید هیچ گونه فاصله ای بین سازه نگهبان خرپایی و دیوار گود، ایجاد شود؛ در غیر این صورت استفاده از سازه نگهبان هیچ فایده ای نخواهد داشت و مقاوم سازی گود اتفاق نمی افتد.
مراحل اجرای سازه نگهبان خرپایی
اجرای سازه نگهبان به منظور پایدار سازی گود طی مراحل زیر انجام می شود :
- حفاری چاه در امتداد مسیر گود برداری
- نصب عضو قائم
- گودبرداری با شیب پایدار
- اجرای فونداسیون برای قرار دادن عضو مایل
- نصب عضو مایل
- نصب عضو افقی اول و ردیف های بعد مربوط به اعضای افقی و قطری
- تثبیت جداره های گود

مهم ترین نکاتی که برای اجرای سازه نگهبان خرپایی باید بدانید
به دلیل اهمیت اجرای سازه نگهبان خرپایی ، رعایت جوانب احتیاط حین اجرا ضرورت دارد و لازم است به منظور افزایش ضریب اطمینان با نکات مهمی آشنا شوید. بنابراین این بخش از مقاله را با دقت مطالعه کنید.
- تامین یکپارچگی خرپا، انسجام سازه ای و صلبیت جانبی خرپا امری بسیار مهم و ضروری است؛ برای این منظور باید از سیستم مهاربندی استفاده شود تا رفتار سه بعدی عضو مایل در امتداد عمود بر صفحه حفظ شود و طول کمانش نیز کاهش یابد.
- عملیات حفر چاه حتما باید با رعایت اصول و قوانین مربوطه و با توجه به نکات ایمنی انجام شود.
- در خاک های سست، گودبرداری را تا تراز نهایی انجام ندهید و قبل از اتمام مراحل گودبرداری، مقاوم سازی گود باید انجام شود، چرا که در غیر این صورت دیواره گود ممکن است ریزش کند.
- به منظور انتقال مناسب نیرو، باید ترجیحا خرپاها در محل ستون های ساختمان مجاور نصب شود.
- توجه داشته باشید که یکی از فاکتورهای اصلی در عملکرد صحیح سازه نگهبان، برقراری اتصال کامل عضو قائم خرپا با سازه مجاور یا خاک است.
- یکی دیگر از موارد مهم در ساخت خرپا، اتصالات آن می باشد. توجه داشته باشید که عدم توجه کافی به اتصالات باعث از هم گسیختگی سازه نگهبان خواهد شد و این باعث می شود سازه بیشتر تحت تاثیر تنش ها قرار گیرد.
مواردی که ذکر شد جز مهم ترین نکات مربوط به اجرای سازه نگهبان خرپایی است که باید حتما رعایت شود.
کلام پایانی : سازه نگهبان خرپایی چیست؟
در این مقاله مطالبی را در مورد یکی از روش های مقاوم سازی گود، که استفاده از سازه نگهبان خرپایی می باشد، ذکر کردیم. همچنین شما را با مراحل اجرا و نکات مهم مربوط به آن آشنا کردیم.
از توجه و همراهی شما تا پایان این مقاله صمیمانه سپاسگزاریم.