صفر تا صد بتن الیافی یا gfrc

بتن الیافی یا gfrc که با الیاف شیشه ای مسلح شده اند .یک مخلوط بتنی با مقاومت و دوام بسیار بالااست که در اشکال مختلف تهیه و برای ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. برای آشنایی ببیشتر با ویژگی های این نوع الیاف، در این نوشته با تیم مهندسی شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید.
بتن الیافی یا gfrc چیست؟
بتن الیافی یا (gfrc) که مخفف Glass Fiber Reinforced Concrete است. نوعی بتن ساخته شده با ترکیب سیمان، سنگدانه های ریز و مواد افزودنی، آب، پلیمرهای اکریلیک و الیاف شیشه هست. وجود الیاف شیشه در ترکیب این بتن مانند وجود فولاد در بتن های معمولی عمل می کند و باعث افزایش مقاومت و کشش بسیار بالا در این محصول می شود که می توان در مکان های مختلف از آن استفاده کرد.
تاریخچه بتن الیافی
تولید اولیه بتن gfrc به دهه ۱۹۴۰ میلادی در کشور روسیه بر می گردد که پس از جنگ جهانی دوم و پیشرفت ساخت و سازها در کشور های اروپایی استفاده ازاین نوع بتن رونق پیدا کرد.

در دهه ۶۰ میلادی انجمن PCI ( انجمن پیش ساخته های بنتی کانادا) در ساخت بتن بجای فولاد از الیاف شیشه ای استفاده کردند. و پس از آن در سال ۱۹۷۰ میلادی gfrc برای معماری های خاص و همچنین معماری اسلامی در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفت.
روش تولید بتن های الیافی
برای ساخت بتن های الیافی gfrc از دو روش زیر استفاده می کنند.
۱.اسپری کردن یا پاشیدن (spray)
در روش اسپری کردن از دستگاه خردکن فیبر و اسلحه مخصوص اسپری کردن استفاده می شود که در این روش الیاف gfrc و دوغاب هر کدام بصورت جداگانه در تفنگ تزریق می شوند. در این مرحله دستگاه برش، فیبرهای برش خورده را به دوغاب داخل نازل اسپری می کند. در این روش مخلوط بتی ما دارای حداقل ۴ درصد فیبر شیشه می باشد.
۲.پرمیکس (premix)
در روش پرمیکس الیاف شیشه ای طی مرحله مخلوط کردن و تهیه دوغاب اضافه می شود. ابن روش معمولا برای ساخت بتن های کوچک gfrc مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد استفاده از بتن الیافی
- بتن های الیافی به دلیل مقاومت بالا، ساختار کشسانی و طرح پذیری که دارند در ساخت نمای ساختمان بصورت پنل های بزرگ و سبک مورد استفاده قرار می گیرند.
- علاوه بر این gfrc در نمای داخلی ساختمان نیز در موادی مـثل ستون و سرستون ها و همچنین ساخت نرده ها، پوشش دیوار های داخلی و سقف خانه و محل کار مورد استفاده قرار می گیرد.
- یکی دیگر از موارد استفاده از الیاف بتنی، ساخت مجسمه ها، گلدان و مبلمان های شهری می باشد. البته الیاف بتنی با gfrc کابردهای مختلفی دارد که در اینجا فقط به چند مورد اشاره کردیم.
خصوصیات بتن های gfrc
- در ساخت بتن های جی اف آر سی از الیاف شیشه ای استفاده می شود.
- الیاف شیشه ای از وزنی سبک تر و حدود ۱۰ درصداز حجم مخلوط بتنی هستند.
- در بتن های gfrc مقاومت و کشسانی فوق العاده ای نسبت به سایر بتن ها وجود دارد که مقاومت کشسانی حدود ۲ برابر و مقاومت در برابر ضربه در این بتن تقریبا ۱۰ برابر بیشتر از انواع بتن هاست.

مزایای استفاده از بتن الیافی
بتن های gfrc که در ساخت آنها از الیاف شیشه ای استفاده شده دارای مزایایی هستند از جمله:
- از نظر وزنی حدود ۷۵درصد سبکتر از بتن مسلح شده با فولاد است
- هنگام ریختن یا پاشیدن الیاف gfrc نیاز به تجهزات سنگین و گران قیمت نیست.
- مقاوم در برایر آتش
- سازگاری بالا با محیط زیست
- کشسانی و مقاومت بالا در برابر ضربات
- مقاوم در برابر مواد شیمیایی
- قابل استفاده در ساخت نمای خارجی، دیوار و سقف های یک ساختمان
- قابل استفاده برای مرمت ساختمان های قدیمی
- کاهش بار مرده ساختمان به دلیل وزن کم
- مقاوم در برابر انواع شرایط آب و هوایی
- سرعت بالای نصب و در نتیجه سرعت اجرای پروژه
- مقاوم در برابر زلزله
معایب بتن الیافی gfrc
بتن الیافی علاوه بر مزایایی که ذکر شد معایبی نیز دارد که در اینجا به برخی از این معایب اشاره می کنیم:
- بتن الیافی gfrc در طولانی مدت قدرت خود را از دست خواهند داد.
- برای اختلاط این بتن نیاز به نیروهای منخصص دارد.
- به دلیل وجور برخی مواد افزودنی، پلیمرهای اکریلیک و فایبرگلاس در ساخت این نوع بتن هزینه بالایی نسبت به بتن های معمولی دارد.
سخن پایانی
بتن الیافی یا gfrc با توجه به ساختار مقاوم و کشسانی که دارد می تواند بعنوان یکی از مصالح عمده در ساختمان سازی قابل استفاده باشد. برای آگاهی بیشتر از انواع بتن های الیافی در فراز آسمان نجف با ما همراه باشید.
از توجه و همراهی همیشگیتان صمیمانه سپاسگزاریم.