پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری Monitoring چیست؟

با رونق زندگی شهری و افزایش تراکم جمعیت در نواحی محدود ، مدل ساخت و سازها نیز متفاوت شد. به این صورت که انبوه سازی مسکن رونق گرفت و نه تنها ساختمان ها با ارتفاع بیشتری ساخته شد، بلکه تعداد طبقات زیرزمین نیز افزایش پیدا کرد و به دنبال آن توجه به مسئله ی گودبرداری بیش از قبل اهمیت پیدا کرد و مبحث پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری Monitoring مطرح شد. آیا مایلید تا در این زمینه مطالب بیشتری بدانید؟ پس با گروه مهندسی فراز آسمان نجف همراه باشید.
حتما بخوانید :
آشنایی با پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری Monitoring
زمانی که عملیات خاک برداری در عمق زیاد زمین انجام می شود، باعث می شود که خاک حالت تنشی به خود بگیرد و تعادل اولیه ای که داشته به هم بخورد که این منجر به از هم گسیختگی خاک شده و دیواره های گود شروع به ریزش می کند.

به منظور اجتناب از ریزش دیوراه های گود، از یکسری سازه به نام سازه های نگهبان استفاده می شود. این سازه علاوه بر اینکه مانع از بروز اثرات ناشی از گسیختگی خاک می شود، باعث می شود که امنیت گودبرداری ساختمان و پروژه ها یا ساختمان های مجاور آن نیز تضمین شود. نا گفته نماند که اگر عملیات اجرای سازه نگهبان نیز به درستی انجام نشود، می تواند منجر به ریزش دیواره های گود شود. به همین دلیل لازم است که عملیات پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری Monitoring به درستی انجام شود.
پس هم اکنون با توجه آنچه گفته شد می توان برای پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری Monitoring تعریفی ارائه داد. در حقیقت پایش گود عبارتست از بررسی و کنترل عملیات گوبرداری با توجه به جنس خاک، مشخصات زمین و محل احداث پروژه، عمق آب های زیرزمینی و … .
عملیات پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری به چند روش انجام می شود که در ادامه به ذکر توضیحاتی در مورد آن پرداخته ایم.

معرفی انواع روش های پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری
در کل می توان گفت مانیتورینگ گودبرداری را می توان به سه روش انجام داد. این سه روش عبارتند از :
- پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری به صورت چشمی : در این روش همانطور که از نام آن پیداست، متخصصان و مهندسان معماری و کنترل پروژه به صورت دوره ای و در مدت زمان های مشخص و برنامه ریزی شده، مانیتورینگ گودبرداری را به صورت چشمی انجام می دهند تا هرگونه جابه جایی، نشست زمین و یا ویار ساختمان، هرگونه ترک و … را تشخیص دهند.
- پایش گود یا مانیتورینگ به روش ژئودتیک : در این روش میزان جا به جایی ها حین گودبرداری با استفاده از لوازم بسیار دقیق مهندسی نظیر دوربین با دقت بالا برای نقشه برداری و کالیبراسیون دستگاه ها انجام می شود. برای این منظور نقاط ثابت و مشخصی را در اطراف سازه در نظر می گیرند به نام پیلار، که دوربین ها در این نقاط مستقر می شود و به این صورت عملیات نقشه برداری در طول زمان گودبرداری انجام می شود.
- مانیتورینگ در گودبرداری به استفاده از ابزار دقیق : در این روش کلیه ی جا به جایی ها و تغییر شکل ایجاد شده در سازه حین گودبرداری از طریق نصب ابزار دقیق در سازه نگهبان و در نقاط مختلف و مناسب از سازه انجام می شود. این ابزارها که عبارتند از انحراف سنج، کرنش سنج و … به طور متناوب داده ها را جمع آوری کرده و نشان می دهد.
بنابراین با استفاده از روش های پایش گود یا مانیتورینگ در گودبرداری Monitoring می توان از ریزش دیوارهای گود و خطرات ناشی از نشست زمین هنگام گودبرداری ممانعت کرد و ساختمان های مستحکم و مقاوم تری احداث نمود.
استفاده از سیستم ها پایش گود یا مانیتورینگ چه مزیت هایی دارد؟
قطعا با مطالعه ی مطالبی که گفته شد، متوجه اهمیت پایش گود و انجام درست و اصولی آن شده اید. اما به طور کلی اگر بخواهیم مزیت های مانیتورینگ در گودبرداری را ذکر کنیم می توان گفت، پایش گو باعث : کاهش هزینه ها، افزایش ایمنی کار، کنترل روند اجرای عملیات گودبرداری و در نهایت کاهش هزینه ها می شود.
از اینکه تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید از شما صمیمانه سپاسگزاریم!