اپوکسی چیست؟ آشنایی با کاربردهای آن

آیا می دانید اپوکسی چیست؟ احتمالاً نام اپوکسی یا رزین های اپوکسی را شنیده اید، اما ممکن است دقیقاً ندانید که اپوکسی چیست؟ اپوکسی در واقع نوعی پلیمر است. ساختار مولکولی پلیمرها به آن ها خاصیت ارتجاعی می دهد. شما قطعا انواع پلیمرها، چه طبیعی و چه مصنوعی را در زندگی روزمره خود و در جاهای مختلف دیده اید. پشم، لاستیک، اپوکسی و … تنها تعدادی از پلیمرهایی هستند که احتمالاً از قبل آن ها را می شناسید. در این مقاله با تیم مهندسان شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید تا یا اطلاعات بیشتری در مورد اپوکسی آشنا شوید و همچنین کاربردهای آن را بدانید.
بیشتر بدانید :
گروت چیست؟ هر آنچه لازم است بدانید
آشنایی با اپوکسی
پلیمر اپوکسی نقش اساسی در ساخت و ساز دارد و به عنوان ماده ای چسبنده و همچنین پوشش دهنده به کار برده می شود. رزینهای اپوکسی شامل اپوکسیدها (گروههای مولکولهای بسیار واکنشپذیر) می باشد که از طریق واکنشهای شیمیایی، یا از ترکیب آن با مواد دیگر و یا حرارت دادن آن در دمای بالا ایجاد میشود. در نهایت رشته های پلیمری به یک ساختار سخت تبدیل می شود.
چسب های اپوکسی
چسب های اپوکسی تقریبا چسب های همه کاره و ماندگار است و مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد؛ و می توان گفت تقریباً در هر شرایطی که نیاز به چسباندن دو ماده به یکدیگر باشد، می توان از چسب اپوکسی استفاده کرد. این نوع چسب ها برای چسباندن طیف وسیعی از متریال از جنس چوب، فلز، پلاستیک، سنگ و غیره می توان مورد استفاده قرار داد.

مزایای رزین های اپوکسی چیست؟
مزیت های اپوکسی عبارتند از :
استحکام : ساختار پلیمری اپوکسی دارای پیوند قوی و قابل توجهی می باشد که ضد آب نیز هست. اپوکسی در دماهای بالا بسیار مقاوم است و از آن به عنوان یک ماده بسیار ترموست یاد می شود.
سازگاری : اپوکسی می تواند برای چسباندن طیف وسیعی از مواد مختلف کارایی داشته باشد؛ در حالی که سایر چسب های رایج در بازار برای چسباندن اجسام محدود استفاده می شود. به عنوان مثال، چسب های پلی وینیل استات برای سطوح متخلخل استفاده می شود، ولی رزین های اپوکسی انعطاف پذیری بیشتری دارد.
سرعت : مدت زمان سفت شدن اپوکسیها متفاوت است، اما برای برخی از آنها که سریع تر عمل میکنند، ممکن است این زمان کمتر از یک ساعت باشد.
انواع اپوکسی چیست؟
به طور کلی دو نوع اصلی چسب اپوکسی وجود دارد، اپوکسی های یک جرئی (اپوکسی پخت حرارتی) و اپوکسی های دو جرئی؛ اپوکسیهای یک جرئی، سریعتر عمل می آید، اما اغلب به اندازه اپوکسیهای دو جرئی قوی نیستند.
نوع اول : اپوکسی پخت حرارتی
اپوکسی های پخت حرارتی کاربردهای صنعتی زیادی دارد ولی در ساختمان سازی کاربرد چندانی ندارد، به دلیل نیاز به حرارت بالا برای پخت. جالب است بدانید حتی اپوکسی هایی که در کمترین سطح گرما واکنش نشان می دهند، باید در معرض دمای حداقل ۲۰۰ درجه فارنهایت قرار گیرند.
نوع دوم : اپوکسی دو جزئی
اپوکسی های دو جزئی، معمولا برای ایجاد واکنش شیمیایی مربوطه، به صورت دو جزء جداگانه بسته بندی می شود. هنگامی که رزین با سخت کننده مخلوط می شود، طی ۲۴ ساعت از یک مایع غلیظ به یک بتونه و در نهایت به یک ماده کاملاً پخته و سخت تبدیل می شود.

کاربردهای اپوکسی چیست؟
کاربردهای اصلی اپوکسی عبارتند از :
پوشش های اپوکسی و درزگیرها
خاصیت چسبندگی ویژه اپوکسی، دوام، استحکام و مقاومت شیمیایی بالایی که دارد، آن را به یک پوشش محافظ یا درزگیر سخت تبدیل کرده است. در در رزین های اپوکسی ، هنگامی که اجزا با هم مخلوط می شود و روی موادی مانند بتن یا چوب پاشیده می شود، در برابر سایش و همچنین روغن و مایعات دیگر مقاومت می کند. کاربردهای اپوکسی عبارتست از :
کفپوش اپوکسی
پوشش کف اپوکسی و کفپوش های اپوکسی دو نوع اپوکسی متفاوت است که به اشتباه به جای یکدیگر استفاده می شود. پوشش کف اپوکسی یک لایه نسبتاً نازک از اپوکسی است و کفپوش اپوکسی یک لایه اپوکسی ضخیمتر (حداقل دو میلیمتر) است که سطحی براق و بدون شکستگی ایجاد میکند و میتواند در رنگهای مختلف نصب شود. استفاده از کفپوش اپوکسی در ساخت و سازهای تجاری بیشتر از ساخت و سازهای مسکونی رایج است، زیرا از دوام بیشتری برای استفاده در محل های پرتردد برخوردار است.
درزگیرهای رنگ اپوکسی یا اکریلیک
برخلاف پوشش اپوکسی، رنگ اپوکسی (یا سیلر اکریلیک) یک رنگ اکریلیک با مقدار کمی اپوکسی است و از دوام بیشتری نسبت به رنگ اکریلیک استاندارد برخوردار است، اما مقاومت آن برابر با پوشش اپوکسی واقعی نیست. با این حال، ارزان تر است و سریع تر نیز خشک می شود.
کلام پایانی
در این مقاله شما را با انواع اپوکسی و کاربردهای آن آشنا کردیم. اپوکسی یکی از مصالح ساختمانی می باشد که خاصیت چسبندگی دارد و تقریبا برای چسباندن تمامی سطوح می توان از آن استفاده کرد. به تازگی از اپوکسی برای استفاده در دکوراسیون داخلی به عنوان کفپوش های سه بعدی در منازل، استفاده می شود.