آشنایی با دیوار دیافراگمی یا دیوار دوغابی (Diaphragm wall)

دیوار دیافراگمی یک دیوار بتنی مسلح پیوسته است که در زمین برای پشتیبانی از فعالیتهای ساختمانی اصلی مانند ساخت سدها، نزدیکی تونل، زیرزمینهای عمیق و محوطههای کارگاهی و … ساخته میشود. دیوار دوغابی به عنوان یک دیوار حائل، به عنوان تکیه گاه سازه زیرزمینی و به عنوان پایه و یا تسهیل کننده برش به منظور حمایت از حفاری های عمیق عمل می کند. در این مقاله با تیم مهندسان شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید تا با ساخت و مشخصات دیوار دیافراگمی یا دیوار دوغابی بیشتر آشنا شوید.
حتما بخوانید :
دیوار برشی چیست؟ معرفی انواع دیوار برشی
مشخصات دیوار دیافراگمی
دیوار دیافراگمی از یک بخش مستطیل شکل تشکیل شده است که در محلی زیر خاک قرار می گیرد؛ به همین دلیل به نوع دیوار، یک دیوار بتنی زیرزمینی گفته می شود. این دیوارها به صورت پانل به پانل ساخته می شوند و هر کدام از این پانل ها به دیگری متصل می شود تا بتوان با استفاده از آن ها از پایداری سازه و آب بندی آن اطمینان حاصل کرد.
ضخامت دیواره های دیافراگمی از ۶۰ سانتی متر تا ۱۵۰ سانتی متر بطول، با عرض ۲.۰ تا ۳.۵ متر متغیر است. دیوارهای دیافراگمی را می توان تا عمق ۶۰ متر نیز ساخت.

معرفی مراحل ساخت دیوار دیافراگمی (دیوار دوغابی)
به طور کلی ساخت دیوار دیافراگمی شامل سه مرحله می باشد؛ این مراحل عبارتند از :
- ساخت دیوار راهنما (Guide Wall)
- حفاری پانل
- بتن ریزی دیوار
در ادامه هر کدام از این بخش ها را به طور مختصر عنوان کرده ایم. لطفا همچنان با ما همراه باشید.
ساخت دیوار راهنما
دیوارهای راهنما شامل دو تیر موازی موقت هستند که در امتداد بخش کناری دیوار، به منظور هدایت ابزار حفاری و تثبیت قسمت بالایی آن ساخته می شوند. اجرای دیوارهای راهنما قبل از ساخت دیوار دیافراگمی به حفظ تراز افقی و تداوم دیوارهای دیافراگمی ساخته شده کمک می کند. نقش دیوارهای راهنما در ساخت دیوار دوغابی عبارتست از :
- جلوگیری از فروریختن خاک
- به علامت گذاری موقعیت پانل کمک کنید
- از قفس های فولادی تقویت کننده حمایت کنید
توجه داشته باشید که، از آنجایی که سطوح دوغاب خاک تا حد زیادی متفاوت است، وجود یک تکیه گاه موقت مانند دیوار راهنما ضروری است. ابعاد دیوار راهنما ساخته شده بستگی به نوع خاک سطح، تغییر می کند. در صورتی که سطح خاک در منطقه بیش از حد بالا باشد، دیوار راهنما در ارتفاعی بالاتر از سطح زمین ساخته می شود تا ساخت و ساز را هدایت کند.

حفاری پانل
این مرحله از ساخت دیوار دیافراگمی شامل حذف و تثبیت خاک است. به منظور حفاری پانل، از ابزار حفاری مستطیلی شکل استفاده می شود. برای حفاری پانل در خاک معمولی از چنگک استفاده می شود. چنگک آویزان شده توسط جرثقیل یا کابل به راحتی در خاک حرکت می کند و در صورت برخورد با مانع، به وسیله چکش گرانشی، مانع را شکسته و به وسیله چنگک خارج می شود.
لازم است که حفاری پانل به صورت اصولی و با پشتیبانی کافی انجام شود، در غیر این صورت، کناره های پانل حفاری شده ممکن است فرو بریزد. برای محافظت از کناره ها از دوغاب بنتونیت استفاده می شود. دوغاب با ایجاد فشار جانبی، به استقامت خاک عمودی کمک می کند.
بتن ریزی دیوار
این مرحله شامل بتن ریزی پانل حفاری شده است. برای این منظور، در ابتدا قفس تقویت کننده در پانل قرار می گیرد؛ اگر عمق دیواره دیافراگم بیشتر باشد، باید دو یا چند قفس تقویتکننده فولادی وارد آن شود تا عمق موجود را بپوشاند.
پس از قرار دادن آرماتور، بتن را با کمک لوله های ترمی بتن ریزی به داخل پانل می ریزند. استفاده از لوله های ترمی به جلوگیری از جداسازی بتن کمک می کند. بتن ریخته شده جایگزین خاک رس بنتونیت در پانل می شود.
کلام پایانی در مورد دیوار دیافراگمی
دیوار دیافراگمی یک دیوار بتنی سازه ای است که در حفاری پانل های عمیق ساخته می شود. دیوارهای دیافراگمی اغلب در مکانهای پر ازدحام، ساخته می شود. این نوع دیوارها بیشتر برای اجرا در زیر خاک ها مناسب می باشد؛ نصب آن ها تنها مقدار کمی ارتعاش و نویز ایجاد می کند.