اختلاط عمیق خاک (Deep Soil Mixing) یا جت گروتینگ

به منظور اصلاح زمین محل احداث یک پروژه و رساندن مشخصات ژئوتکنیکی خاک به سطح مطلوب و قابل قبول، اختلاط خاک در عمق استفاده می شود که از طریق مخلوط نمودن خاک با مواد پایدارکننده انجام می شود. با گروه مهندسی فراز آسمان نجف همراه شوید تا شما را با مطالب بیشتری در مورد اختلاط عمیق خاک (Deep Soil Mixing) یا جت گروتینگ آشنا کنیم.
اختلاط عمیق خاک (Deep Soil Mixing) یا جت گروتینگ چیست؟
از طریق مخلوط نمودن خاک با مواد پایدارکننده نظیر سیمان و آهک در عمق خاک به واسطه یک راد حفاری به صورت مکانیکی ، یک ستون یکنواخت ایجاد می کنند که دارای پهنای ثابتی است و از خاک و این مواد افزودنی تشکیل شده است. به این ترتیب خاک در جا اصلاح می شود و مشخصات ژئوتکنیکی آن به طرز چشمگیری اصلاح می شود. به این فرایند اصلاح خاک، اختلاط عمیق خاک (Deep Soil Mixing) یا جت گروتینگ گفته می شود.

بنابراین با استفاده از این روش نه تنها دیوارهای پیوسته زیر زمین اصلاح شده و قابل احداث می شود، بلکه امکان کنترل کیفی کار و تائید آن که از مهم ترین ویژگی های این روش محسوب می شود، نیز وجود دارد.
موارد کاربرد روش اختلاط عمیق خاک (DSM)
- تقویت پی در راه سازی
- تقویت پی در زیر سازه های اجرایی
- کاهش پتانسیل رانگرایی
- پایدار سازی تونل
- توسعه بنادر
- اجرای دیوار آب بند و دیوارهای حائل به صورت قائم
- تقویت پی سازه های جدید
- استفاد در پی مخازن نفتی
هدف از اصلاح خاک به روش اختلاط عمیق خاک (Deep Soil Mixing) چیست؟
به طور کلی می توان گفت روش اختلاط عمیق خاک به منظور بهسازی خاک هایی که از سایر روش های بهسازی خاک برای آن ها قابل استفاده نیست، کاربرد دارد. به علاوه در زمین هایی با خاک های نرم غیرآلی نیز از جت گروتینگ برای بهسازی خاک استفاده می کنند.
- هدف از جت گروتینگ یا اختلاط عمیق خاک (Deep Soil Mixing) این است که پارامترهای ژئوتکنیکی زمین که عبارتند از : میزان نفوذپذیری، مقاومت فشاری و مقاومت برشی خاک، اصلاح شود.
- به علاوه اختلاط عمیق خاک به منظور محدود کردن و ثابت نگه داشتن مواد شیمیایی مضر خاک که یکی از جنبه های زیست محیطی کار است، استفاده می شود.
جت گروتینگ با استفاده از دستگاه اختلاط انجام می شود که دارای مته های تکی به قطر ۰.۶ تا ۲ متر می باشد. با استفاده از این دستگاه در عمق خاک ستونی ایجاد می کنند که از خاک و موارد افزودنی تشکیل شده است و مقاومت این ستون تابع عواملی می باشد نظیر : نوع خاک، روش اجرا و نوع مواد افزودنی.

آشنایی با مراحل اجرای اختلاط عمیق خاک
در این بخش از مقاله به صورت مرحله به مرحله شما را با نحوه ی اجرای جت گروتینگ آشنا می کنیم. لطفا همچنان با ما همراه باشید.
- مرحله اول : مرحله ی اول مربوط می شود به اجرای عملیات حفاری با استفاده از دستگاه اوگر. پس از رسیدن اوگر به عمق مورد نظر، عملیات حفاری متوقف می شود و اوگر حرکت خود را به صورت معکوس و آهسته به سمت بالا آغاز می کند.
- مرحله دوم : زمانی که اوگر به سمت بالا در حال حرکت است، از درون نازل های تعبیه شده در انتهای بازوها، با فشار مناسب، دوغاب به دورن خاک تزریق می شود.
- حرکت دستگاه به سمت بالا به صورت مرحله ای بوده و فاصله طی شده در مدت زمان توقف در هر مرحله، با توجه به شرایط خاک و نوع دستگاه مشخص می گردد.
به این ترتیب پس از اجرای روش اختلاط خاک می توان ستون های متوالی اجرا کرد، دیوار آب بند ایجاد نمود و هر گونه آرایش را در زیر پی ساختمان اجرا کرد.
اختلاط عمیق خاک (Deep Soil Mixing) یا جت گروتینگ چه مزیت هایی دارد؟
استفاده از روش جت گروتینگ نسبت به سایر روش های بهسازی خاک دارای مزیت هایی می باشد که در ادامه به ذکر آن ها پرداخته ایم.
- هزینه تجهیز کارگاه در روش اختلاط عمیق خاک بسیار کم تر است.
- جت گروتینگ باعث افزایش مقاومت خاک و کاهش نفوذپذیری آن می شود.
- جت گروتینگ باعث اصلاح درجای زمین می شود
- سرعت اجرای این روش بسیار بالاست
- این روش بهسازی خاک سازگار با محیط زیست است
- آلودگی صوتی و ارتعاش در این روش در مقایسه با سایر روش ها بسیار پائین تر است.
از توجه و همراهیتان تا پایان این مقاله بسیار ممنون و سپاسگزاریم.