ملات چیست | آشنایی با انواع ملات های ساختمانی

برای افرادی که در امر ساختمان سازی تازه کار و مبتدی هستند، اصطلاحاتی مانند سیمان، بتن و ملات می توانند واقعا گیج کننده به نظر برسد؛ به این دلیل که اغلب این اصطلاحات به اشتباه به جای یکدیگر استفاده می شود. همانطور ک می دانید سیمان، بتن و ملات هر کدام مصالح ساختمانی متفاوتی هستند و تفاوت اساسی، در مواد تشکیل دهنده هر کدام از آن ها می باشد. به طور مثال بتن از سیمان، ماسه و شن تشکیل شده است؛ سیمان نوعی پودر یکدست است و ملات مخلوطی از سیمان و ماسه است. در این مقاله قصد دارید هر آنچه لازم در مورد ملات بدانید برای شما عنوان کنیم و همچنین شما را با انواع ملات های ساختمانی آشنا کنیم. لطفا با تیم مهندسان فراز آسمان نجف همراه شوید.
بیشتر بدانید :
دال بتنی چیست؟ انواع دال بتنی و کاربردهای آن
آشنایی با ملات در ساختمان سازی
ملات اساساً از ماسه و سیمان تشکیل شده است و هنگامی که آب به این مخلوط اضافه می شود، سیمان فعال می شود تا خشک یا سفت شود. ملات مانند بتن، استحکام بالایی ندارد که بتوان از آن به تنهایی در ساختمان سازی استفاده کرد. اما در عوض، مانند نوعی “چسب” عمل می کند که آجر، بلوک بتنی، سنگ و سایر مصالح ساختمانی را در یک پیوند قوی با هم نگه می دارد. اساساً استحکام، کیفیت و دوام ملات به کیفیت و کمیت ماده چسبنده مورد استفاده در آن بستگی دارد.

بنابراین می توان گفت، ملات ماده ای خمیری شکل است که حالت چسبنده دارد و خمیری شکل است. این ماده از دو جز اصلی تشکیل شده است، ماده ی پرکننده و ماده چسباننده؛ که حجم کمی از این مخلوط مربوط به ماده چسباننده است.
عملکردهای اصلی ملات در ساخت و ساز
به طور کلی ملات ، عملکردهای مختلفی در ساختمان سازی دارد و مهم ترین آن ها عبارتست از :
- ملات آجر یا سنگ را به هم می چسباند.
- استحکام سازه را تامین می کند.
- باعث انسجام بیشتر بین واحد های ساختاری می شود
- به عنوان یک رسانه مهم برای توزیع یکنواخت نیروها در سازه عمل می کند.
- مقاومت و قدرت بیشتری در برابر باران های پراکنده و سایر عوامل جوی از این قبیل ایجاد می کند
- درزهای خالی در سنگ ها و آجرهای تراش خورده را پر می کند.
ملات با کیفیت چه ویژگی هایی دارد؟
در امر ساختمان سازی چند فاکتور اصلی را در نظر می گیرند تا انواع ملات ساختمانی را جز دسته ملات های باکیفیت در نظر بگیرند. این فاکتورها عبارتند از :
کارایی
یکی از مهم ترین فاکتورهای کیفیتی انواع ملات ساختمانی ، مربوط می شود به حالتی که ملات تازه است و هنوز سفت نشده است، که به آن میزان کارایی ملات گفته می شود. چند مورد از نشانه های ملات کارا عبارتند از اینکه :
- ملات به راحتی با ماله پخش می شود
- ملات قادر است وزن واحدهای ساختمانی را تحمل کند
- میزان چسبندگی آن به سطوح مختلف خوب است
استحکام و قدرت
فاکتور مهم دیگر در مورد انواع ملات های ساختمانی مربوط می شود به استحکام و قدرت آن. استفاده از یک ماده با کیفیت خوب در نسبت های مناسب منجر به مقاومت خوب ملات می شود.

احتباس آب
در انواع ملات های ساختمانی با کیفیت عالی، ظرفیت نگهداری آب، بسیار بالا است. ملات نباید حین حمل و نقل مقدار زیادی از آب خود را از دست بدهد. اگر مقدار قابل توجهی آب از مخلوط جدا شود یا از بین برود، سخت شدن ملات بسیار مشکل است و همچنین استحکام آن را از دست می رود.
معرفی انواع ملات های ساختمانی
در این بخش از مقاله انواع ملات های ساختمانی را برای شما عزیزان معرفی کرده ایم. هر کدام از این نوع ملات ها دارای ویژگی ها و کاربردهای خاصی می باشد.
- ملات گل
- ملات کاهگل
- ملات گل آهک
- ملات ساروج
- ملات ساروج گرم
- ملات ساروج سرد
- ملات گچ
- ملات گچ و خاک
- ملات گچ و ماسه
- ملات گچ و آهک
- ملات ماسه سیمان
- ملات های ماسه سیمان آهک
- ملات سیمان بنایی
- ملات ماسه آهک
- ملات خشک
کلام پایانی
ملات ترکیبی از مواد سیمانی، آب و سنگدانه است. آب به اختلاط سنگدانه ها و مواد سیمانی کمک می کند. این سنگدانه ها در مخلوط ملات برای مقاومت هر چه بیشتر سیمان در برابر انقباض استفاده می شود. معمولاً در ساخت انواع ملات های ساختمانی از یکی از این سه نوع ماده سیمانی استفاده می شود، سیمان پرتلند و آهک، سیمان ملات یا سیمان بنایی.
درک بهتر اینکه چگونه آب، سنگدانه ها و مواد سیمانی بر خواص و عملکرد میدانی ملات تأثیر می گذارد، به اطمینان از طراحی خوب، مقاوم در برابر آب و قابلیت جذب در سازه های ساختمان کمک می کند.