بازیافت بتن و استفاده مجدد از آن

اخیرا استفاده از سنگدانه های بازیافتی رواج یافته است و تقاضا برای بازیافت این نوع محصولات ساختمانی در حال افزایش است. یکی از رایج ترین نمونه های این گونه محصولات، بتن بازیافتی است. در این مقاله قصد داریم شما را با مطالبی در مورد بازیافت بتن برای استفاده مجدد از آن آشنا کنیم. لطفا با تیم مهندسان شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید.
حتما بخوانید :
بازیافت بتن : بتن بازیافتی چیست؟
بتن بازیافتی یا به طور کلی، سنگدانه های بازیافتی، مواد زائد ناشی از ساختمان ها یا پل های تخریب شده می باشد. پس از تخریب چنین سازه هایی، زباله ها باید به چوب، شیشه، بتن و … دسته بندی شوند. که به آن، فرایند تخریب انتخابی گفته می شود، زیرا در آن، سازه به طور کلی خراب نمی شود، اما مواد به طور انتخابی تخریب و حذف می شوند. حالا به جای ریختن بتن در محل دفن زباله ها، عملیات بازیافت بتن را روی آن ها انجام داده و از آن مجددا استفاده می کنند.
معمولاً بتن حاوی میلگرد و مواد دیگری است که آن را تقویت می کند که قبل از شروع عملیات بازیافت بتن ، با استفاده از یک جدا کننده مغناطیسی، میلگردها و مواد زائد از بتن جدا می شود. پس از آن بتن ها درون سنگ شکن ریخته می شود.

دلیل بازیافت بتن و استفاده مجدد از آن چیست؟
دلایل زیادی برای بازیافت بتن و استفاده مجدد از آن وجود دارد و یکی از مهم ترین دلایل آن نیز این است که در نهایت فرصت های متعددی را برای کسب و کارها مختلف ایجاد می کند. در ادامه به برخی از مهم ترین دلایل بازیافت بتن اشاره کرده ایم.
- یکی از دلایل بازیافت بتن ، ساخت و احداث ساختمانهای جدید و تخریب ساختمانهای قدیمیتر به منظور رونق هر چه بیشتر شهرنشینی و رفع نیاز به مسکن درشهرها است.
- از سوی دیگر، امروزه حفظ منابع طبیعی بیش از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گرفته است و مباحث مربوط به استقرار منابع طبیعی و تفکر اقتصاد چرخشی بیش از پیش مطرح می شود.
- مسئله ی بازیافت و استفاده مجدد از مواد بازیافتی در سراسر دنیا به عنوان یک مسئله ی مهم تلقی می شود. برای مثال بازیافت زباله های ساختمانی در حدود دهه ۱۹۹۰ با پیشروی آلمان و ژاپن آغاز شد.
- همچنین به عنوان نمونه ای از آخرین قوانین بازیافت بتن، اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۸ دستورالعملی را تنظیم کرد که در آن از کشورهای عضو اتحادیه خواسته بود تا ۷۰٪ از زباله های ساختمانی را تا سال ۲۰۲۰ بازیافت کنند. در سال ۲۰۱۸، این عدد به ۵۰٪ رسید، اما برخی از کشورها به ۹۰٪ نیز رسیدند.
- علاوه بر این، هزینه های تخلیه زباله های ناشی از تخریب ساختمان ها دائما در حال افزایش است؛ به خصوص وقتی مسافت برای حمل و نقل زباله ها نیز طولانی باشد. بنابراین، به جای پرداخت هزینه برای خلاص شدن از شر مواد، می توان آن را بازیافت کرد و مجددا مورد استفاده قرار داد و در هزینه ها به طرز قابل توجهی صرفه جویی کرد.

کاربرد بتن بازیافت شده چیست؟
به عنوان یک قاعده کلی می توان گفت، ساخت و ساز با بتن بازیافتی تفاوتی با ساخت و ساز با بتن معمولی ندارد؛ به این دلیل که اصول ساختمان سازی باید کاملا رعایت شود و مشخصات بتنی که در ساخت و ساز به کار برده می شود، باید مطابق با قوانین مشخص شده باشد. در ادامه به برخی از موارد کاربرد بتن بازیافتی اشاره کرده ایم.
- از بتن بازیافتی می توان به جای بتن معمولی و آجر در احداث جاده ها به عنوان پایه های جاده استفاده کرد.
- پس از بازیافت بتن می توان از آن در زمین های ورزشی، پارکینگ ها و همچنین در موانع صوتی و عایق بندی استفاده کرد.
- در سازه هایی که از بتن بازیافتی استفاده شده است، ضخامت لایه نازک تر می باشد و در نتیجه از قابلیت باربری بهتری برخوردار است.
- عملیات بازیافت بتن به گونه ای است که در کنترل فرسایش ریزشکن نقش بسزایی دارد.
کلام پایانی
بدون شک عملیات بازیافت یکی از پایدارترین راه ها و روش ها برای استفاده بهینه از مواد و مصالحی است که قابل استفاده مجدد می باشند و این روند رو به رشد، همچنان در حال انجام است. همانطور که گفتیم قوانین آن هم در سراسر جهان اجرا شده و از منظر توسعه فناوری نیز، واقعاً فرصت های قابل توجهی را برای صنایع مختلف ایجاد کرده است، که عملیات بازیافت بتن نیز از این قائده مستثنی نیست.