شناژ چیست؟ آشنایی با انواع شناژ

طراحی پلان فونداسیون در ساختمان سازی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و یکی از مهم ترین بخش های فونداسیون، شناژ است. در این مقاله تیم مهندسی شرکت فراز آسمان نجف مطالبی را در مورد شناژ عنوان کرده و شما را با انواع شناژ آشنا نموده است. لطفا تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
شناژ چیست؟
شناژ برگرفته از واژه ی فرانسوی شن به معنای زنجیر است و معنی آن زنجیر کردن است. شناژ برای یکپارچه نمودن پی ساختمان و جهت اتصال پی های عمودی به کار برده می شود. به این ترتیب کلیه ی قسمت های ساختمان به صورت یکپارچه عمل می کند و هنگام نشست ساختمان یا بروز وقایعی مثل زلزله، نیروهای وارده به ساختمان تنها به یک نقطه منتقل نمی شود، بلکه به تمامی بخش های ساختمان منتقل می شود و مانع از خرابی و خسارات احتمالی می شود.

شناژ معمولا با استفاده از مصالح ساختمانی مختلف از قبیل تیرچوبی، بتن، میل گرد، تیرآهن و … ساخته می شود که متداول ترین آن شناژهای بتنی است. در ادامه همچنان با ما همراه باشید تا با انواع شناژ آشنا شوید.
با انواع شناژ آشنا شوید
در این بخش از مقاله شما را با انواع شناژ آشنا کرده ایم و کاربرد و ویژگی های هر کدام از آن ها نیز ذکر نموده ایم. پس این بخش را به دقت مطالعه کنید.
شناژ افقی
این گونه شناژها معمولا در طبقه ی همکف و روی کرسی چینی اجرا می شود. شناژهای افقی معمولا توسط شناژ عمودی به یکدیگر متصل می شود. استفاده از شناژهای افقی و عمودی در مناطق زلزله خیز مثل ایران الزامی است، چرا که به شکل قابل ملاحظه ای از شدت خرابی ها هنگام بروز زلزله می کاهد.
شناژ عمودی
برای مهارسازی پی هایی که در قسمت های شیبدار اجرا شده اند، از شناژ عمودی استفاده می شود. همچنین این نوع شناژها بیشتر در ساختمان های چندطبقه استفاده می شود. همانطور که گفته شد، این نوع شناژها بیشتر با هدف اتصال شناژهای افقی مورد استفاده قرار می گیرد. شناژ عمودی نیز مانند شناژ افقی، مانع از وارد شدن نیرو تنها در یک نقطه از ساختمان می شود و باعث کاهش میزان خرابی ها هنگام وقایعی مانند زلزله می شود.
شناژ مورب
شناژ مورب به همان اندازه که شناژ افقی اهمیت دارد، مهم است و همیشه لازم است که در کناز شناژ افقی از شناژ مورب نیز استفاده شود.

شناژ مخفی
یکی دیگر از انواع شناژ، شناژ مخفی می باشد که در سقف های تیرچه بلوک اجرا می شود. از این نوع شناژها برای افزایش صلیب در سقف ساختمان ها استفاده می شود.
حال که با شناژ و انواع آن آشنا شدید، در ادامه نکاتی را معرفی کرده ایم در مورد شناژبندی در ساختمان ها که خوب است آن ها را بدانید.
نکاتی مهم در مورد اجرای شناژ
- توجه داشته باشید که در تمام مراحل شناژ بندی لازم است یک مهندس ناظر حضور داشته باشد و تمامی نکات تخصصی و ایمنی به درستی رعایت شود.
- به هیچ عنوان از داخل شناژها لوله عبور داده نشود، به این علت که این کار غیر اصولی است و نباید انجام شود.
- هنگام نصب شناژها باید فاصله ی بین شناژ به صورت عمودی و افقی رعایت شود.
- هنگام بتن ریزی باید به این نکته توجه شود که بتن به طور کامل فضای داخل میلگردهای شناژ را پر کند.
سخن پایانی
شناژ یکی از اصلی ترین بخش های پی یا فونداسیون ساختمان است که از واژه ی فرانسوی شن به معنای زنجیر برگرفته شده است. شناژ بندی به منظور تقسیم نیروی وارد به سازه بر اثر نشست زمین و یا وقوع زلزله به کل بخش های ساختمان، اجرا می شود و کمک می کند تا این نیرو تنها در یک بخش سازه متمرکز نشود و خرابی و خسارات را به طرز چشم گیری کاهش دهد.