فونداسیون چیست ؟ معرفی انواع پی ساختمان

فونداسیون یا پی، اساس هر سازه ساختمانی است. فونداسیون بار را از سازه به خاک منتقل می کند و همچنین در برابر بارهای وارد شده از جانب زمین، مقاومت ایجاد می کند. در واقع فرایند ساخت فونداسیون، فرآیندی حیاتی برای هر سازه می باشد. با مهندسان شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید تا بدانید که دقیقا فونداسیون چیست و با جزئیات بیشتری در مورد پی ساختمان آشنا شوید.
معرفی فونداسیون یا پی ساختمان
شالوده سازه یا فونداسیون ساختمان، سطح پایه سازه است و دو وظیفه اصلی را در ساخت بنا ایفا می کند که عبارتند از :
- دور نگه داشتن رطوبت و آب های زیرزمینی از سازه
- توزیع یکنواخت وزن بین دیوارهای باربر به سطح زیرین زمین
بنابراین، انتخاب فونداسیون مناسب در ساخت و ساز از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا چنانچه نوع فونداسیون اشتباه انتخاب شود، منجر به ساخت سازه ای نامطلوب می شود که از امنیت لازم برخوردار نیست و حتی می تواند خطرناک هم باشد.
به همین دلیل هنگام انتخاب مناسب ترین فونداسیون برای ساختمان باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت. این عوامل شامل موارد زیر می باشد :
- اندازه سازه
- نوع ساخت و ساز در حال انجام
- موقعیت جغرافیایی و بررسی های لازم از لحاظ زمین شناسی، توپوگرافی و خاک شناسی محل ساخت
- وجود آب در فضای محل احداث سازه

انواع فونداسیون چیست ؟ معرفی انواع پی ساختمان
متخصصان امر ساخت و ساز معمولا فونداسیون ها را به دو دسته کلی تقسیم بندی می کنند :
- فونداسیون های عمیق (Deep foundation) : زمانی از پی های عمیق استفاده می شود که ظرفیت باربری خاک سطحی برای تحمل بارهای سازه کافی نباشد. این نوع فونداسیون این امکان را فراهم می کند تا بار، به لایه های عمیق تری از خاک که ظرفیت باربری بیشتری دارد، منتقل شود.
- فونداسیون های کم عمق (Shallow foundations) : اغلب زمانی از این نوع پی ساختمانی استفاده می شود که بار سازه نسبت به ظرفیت تحمل خاک سطحی نسبتاً کم باشد.
هر کدام از این نوع فونداسیون ها نیز انواع مختلفی دارد که در ادامه به معرفی آن ها پرداخته ایم.
معرفی انواع فونداسیون کم عمق
متداول ترین نوع فونداسیون های کم عمق عبارتند از:
پایه های نواری
این نوع فونداسیون یک تکیه گاه گسترده را برای یک سازه خطی مانند دیوار فراهم می کند. این نوع فونداسیون را می توان زیر انواع خاک ها استفاده کرد، اما در خاک هایی که ظرفیت باربری بیشتری دارد بهترین کارایی را دارد.
پایه منفرد
این نوع پی ساختمان ، یکی از رایج ترین انواع شالوده است که در ساخت و ساز به کار می رود. زمانی از این نوع پی استفاده می شود که بار کلی ساختمان به ستون ها متحمل شود. هنگام استفاده از پایه های منفرد، پیمانکاران معمولاً برای هر ستون، یک پایه جداگانه ایجاد می کند، که یک تکه بالشتک بتنی مستطیلی یا مربعی است و ستون روی آن قرار می گیرد.
پایه گسترده
فونداسیون پایه گسترده معمولا برای منتقل کردن بار دیوار و یا چند ستون که در چند ردیف قرار گرفته اند، به زمین، استفاده می شود. این نوع پی ساختمان می تواند به شکا دال یا مجموعه ای از تیر و دال استفاده شود.

معرفی انواع فونداسیون عمیق
متداول ترین نوع فونداسیون های عمیق عبارتند از:
فونداسیون پایل یا ستونی
فونداسیون ستونی شامل یک استوانه بلند است که از بتن یا نوع دیگری از مواد با مقاومت بالا ساخته شده است. این استوانه داخل زمین قرار می گیرد و از ساختاری که در بالای آن قرار دارد پشتیبانی می کند. این نوع فونداسیون معمولاً زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که خاک سطحی ظرفیت باربری پایینی داشته باشد یا زمانی که سازه بارها را در مناطق خاصی متمرکز کرده است، به این منظور که به طور یکنواخت در سراسر ساختمان توزیع شود.
فونداسیون شفت حفر شده
شفت های حفاری شده، پایه های عمیقی هستند که مانند پایه های شمع کار می کنند اما از ظرفیت بارگذاری بیشتری برخوردارند. متخصصان ساخت و ساز از مارپیچ برای سوراخ کردن شفت ها تا عمق ۱۰۰ فوتی در زمین استفاده می کنند. این شفت ها می توانند به انتقال بارهای ستون ها به طور یکنواخت در سراسر سازه کمک کنند.
کلام پایانی در مورد فونداسیون یا پی ساختمان
در این مقاله شما گفتیم که فونداسیون چیست و انواع پی ساختمان را به شما عزیزان معرفی کردیم. همچنین گفتیم که چه عواملی در انتخاب نوع شالوده و فونداسیون ساختمان تاثیرگذار است و لازم است که حتما به این موارد توجه شود تا منجر به خسارات جبران ناپذیر نشود.
از اینک همواره با ما همراه هستید از شما کمال تشکر را داریم. لطفا با ما در تماس باشید.