بادبند یا مهاربند چیست ؟ و انواع آن

به طور کلی در هر پروژه ی ساختمانی، هر ساز باید از استحکام کافی برای مقاومت در برابر زلزله، باد و … برخوردار باشد تا با وارد آمدن نیروهای جانبی بر آن از فروپاشی سازه جلوگیری شود. بادبند یا مهاربند هم یک از انواع المان های ساختمانی است که در جهت افزایش استحکام ساختمان به کار برده می شود. تا پایان این مقاله یا تیم مهندسین شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید تا با مطالب بیشتر در ارتباط با بادبند یا مهاربند و انواع آن آشنا شوید.
آشنایی با بادبند یا مهاربند
بادبند یا مهاربند یک المان ساختمانی و مجموعه ای از چند عضو می باشد که در سازه های فلزی استفاده می شود تا بتواند نیروی زلزله را به پی ساختمان انتقال دهد. بادبند یا مهاربند ها جز مهم ترین جنبه های طراحی سازه به می باشد که به منظور استحکام سازه به کار می رود.

انواع بادبند یا مهاربند
به طور کلی بادبند یا مهاربند دو نوع می باشد، افقی و عمودی؛ که این دو نوع مهاربند دارای مدل های سازه ای مختلف می باشد. در این بخش از مقاله آن ها را به شما معرفی خواهیم کرد.
مهاربند افقی : مهاربند افقی در هر طبقه از ساختمان مسیری ایجاد می کند برای انتقال بار نیروهای افقی به مهاربند عمودی. در واقع برای مقاومت هر طبقه از سازه، از مهاربند افقی استفاده می شود.
مهاربند قائم : مهاربند قائم بین ستون های عمودی ساختمان قرار گرفته تا برای انتقال نیروهای افقی به زمین، مسیر بار را ایجاد کند.
معرفی مدل های سازه ای بادبند یا مهاربند
- بادبند های همگرا
- بادبند های واگرا
بادبند همگرا
بادبند یا مهاربند همگرا با عنوان مهاربند هم محور نیز شناخته می شود. در این نوع مهاربندی، اعضای مهاربند ، ستون و تیر ازیک نقطه عبور می کنند. زمانی که مهاربندی به صورت همگرا انجام می شود، هنگام بروز زلزله در تیرها نیروی محسوسی ایجاد نخواهد شد.

بادبند های همگرا دارای انواع مختلفی می باشد. این بادبندها عبارتند از :
- بادبند وی شکل (V) و هشتی : مهاربندهای وی شکل دارای دو عضو مورب است که از بالای یک عضو افقی کشیده می شود. نوع هشتی آن، نوع مهاربند معکوس است.
- بادبند برون محور : از این نوع مهاربند بیشتر در مناطق زلزله خیز استفاده می شود. این نوع مهاربند دارای دو عضو مورب می باشد و در فاصله مشخصی نسبت به یکدیگر، متصل می شود به بخش بالا .
- بادبند مورب منفرد : به این نوع بادبند یا مهاربند ، خرپا نیز گفته می شود. در این نوع مهاربند عضوی مورب در داخل قاب وجود دارد که در برابر نیروهای جانبی مقاومت می کند.
- بادبند k شکل : در بادبند های k شکل، در میان ستون ها دو عضو به یکدیگر متصل می شوند. معمولا در دهانه ها برای انعطاف پذیری بیشتر از مهاربند K شکل استفاده می شود.
- بادبند ضربدری : همانطور که از نام این بادنبد پیداست، بادبند یا مهاربند ضربدری، دارای دو عضو مورب است که در محل اتصال تیر و ستون، یعنی جایی که تیر و ستون با یکدیگر تلاقی دارند، تشکیل یک علامت X یا ضربدر می دهد.
تا این بخش از مقاله با بادبند یا مهاربند های همگرا آشنا شدید. در ادامه مهاربند همگرا را معرفی کرده ایم. همچنان همراه ما باشید.
بادبند واگرا
بادبند یا مهاربند واگرا تحت عنوان بادبندهای برون محور نیز شناخته می شود. دراین نوع مهاربند ، ساختار مهاربندی به گونه ای است که بادبند از یک سو به تیر متصل می شود و از سوی دیگر نباید به محل اتصال تیر و ستون متصل باشد. این نوع مهاربند نیز در مناطق زلزله خیز بسیار مورد استفاده می باشد.
کلام پایانی
در اجرای بادبند یا مهاربند نکات فنی بسیاری لازم است رعایت شود، به این دلیل که مهاربندها عضوی مهم در سازه است که نقش مقاوم سازی ساختمان را بر عهده دارد و از این طریق می تواند در برابر نیروهای وارد شده بر سازه بر اثر زلزله مقاومت ایجاد کند.