بیم چیست ؟ (BIM) مدل سازی اطلاعات ساختمان

حقیقت این است که در سراسر جهان، BIM (مدل سازی اطلاعات ساختمان) فرآیندی حیاتی و حتی اجباری محسوب می شود تا اطمینان حاصل شود که برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمان ها کارآمد و دقیق است. آیا می دانید بیم چیست؟ در این مقاله با تیم مهندسان شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید تا بدانید بیم چیست و منظور از مدل سازی اطلاعات ساختمان یا BIM چه می باشد؟
معرفی بیم : بیم چیست ؟ (BIM)
یک تعریف کلی که از بیم می توان ارائه داد این است که BIM مخفف عبارت Building Information Modeling یا Building Information Management است و عبارتست از یک فرآیند مشارکتی، که برای معماران، مهندسان، توسعه دهندگان ملک، پیمانکاران، سازندگان و سایر متخصصان حوزه ساخت و ساز این امکان را فراهم می کند تا یک سازه یا ساختمان را در یک مدل سه بعدی برنامه ریزی و طراحی کرده و سپس بسازند.
علاوه بر این، مدیریت اطلاعات ساختمان با استفاده از بیم امکان پذیر است. به عبارت دیگر عملیات مدیریت ساختمان ها، با استفاده از دادههایی که صاحبان سازه به آن دسترسی دارند، انجام می شود. این داده ها برای شهرداری ها و مدیران احداث پروژه، این امکان را فراهم می کند تا بتوانند بر اساس اطلاعات به دست آمده از مدل، تصمیمات آگاهانه تری برای ساخت و ساز بگیرند؛ این امر حتی پس از احداث سازه نیز امکان پذیر می باشد.

تاریخچه ی کوتاهی از بیم
اولین ابزار مدل سازی ساختمان توسط چاک ایستمن در اواخر دهه ۱۹۷۰ ارائه شد که BDS یا سیستم توصیف ساختمان نام داشت. پس از آن یکی دیگر از پیشگامان در این زمینه، یعنی جاناتان اینگرام، نرم افزارهای RUCAPS، Sonata و Reflex را ارائه کرد که با ابزارهای طراحی معماری قبلی متفاوت بودند و شامل اطلاعات اضافی برای مدل سازی ساختمان، مانند زمان، هزینه، داده های سازنده و … بودند.
پس از آن اولین برنامه واقعی با قابلیت BIM در جهان، با نام Sonata، در سال ۱۹۸۶ توسط Ingram منتشر شد. بعدها، ArchiCAD در سال ۱۹۸۷ معرفی شد که اولین برنامه تجاری BIM برای کامپیوترهای شخصی بود.
امکانات نرم افزار بیم چیست ؟
برنامه بیم در حقیقت فراتر از یک برنامه طراحی می باشد و دارای امکانات و ابزارهایی برای ایجاد روابط مکانی، اطلاعات مکانی، ویژگی های اجزای ساختمان، محاسبه هزینه، مدیریت دارایی، محاسبه پایداری، اطلاعات سازنده و موارد دیگر می باشد. معماران، نقشه برداران، مهندسان عمران و مهندسان سازه متخصصانی هستند که از BIM برای انتقال اطلاعات استفاده می کنند.

منظور از سطوح بیم چیست؟
به طور کلی سطوح مختلف BIM را می توان برای انواع مختلف پروژه ها به دست آورد که هر سطح، مجموعه ای از معیارها را نشان میدهد. سطوح BIM با ۰ شروع میشود و تا BIM 6 ادامه می یابد. این سطوح سنجش میزان مؤثر اطلاعاتی است که در کل فرآیند به اشتراک گذاشته و مدیریت می شود. بنابراین، هر سطح بیم شامل اطلاعاتی است، و شما باید تشخیص دهید که در کدام سطح کار کنید.
کلام پایانی : بیم چیست ؟
در این مقاله شما را با یکی از محبوب ترین نرم افزارهای معماری به نام بیم BIM آشنا کردیم. بدون شک، آینده ساخت و ساز با استفاده از این نوع برنامه ها بیشتر مشارکتی و دیجیتالی خواهد شد. این نرم افزار می تواند به پیمانکاران و سازندگان در تشخیص برخورد و آموزش کمک کند. معماران برای فروش طرح های خود، و مالکان برای بازدید از سازه های خود و تصمیم گیری بهتر برای تعمیر و نگهداری و مقاوم سازی آن ها می توانند به بهترین شکل ممکن از این نرم افزار بهره ببرند.
با توجه به تلاشی که در سراسر جهان برای کاهش ضایعات در ساخت و ساز وجود دارد، در یک محیط بیم BIM، این امکان فراهم شده است تا معماران سراسر جهان با همکاری یکدیگر به این هدف مهم جامه ی عمل بپوشانند و زمینه را برای فردایی بهتر فراهم کنند.