مقاوم سازی ساختمان | روش های مقاوم سازی ساختمان

از آنجا که جایگزین نمودن سازه های قدیمی با سازه های جدید کار چندان مقرون به صرفه ای نیست، توجه به امر مقاوم سازی ساختمان بسیار اهمیت پیدا کرده است. مقاوم سازی ساختمان با توجه به نوع سازه به روش های مختلفی انجام می شود. در این مقاله با گروه مهندسی فراز آسمان نجف همراه شوید تا شما را با مقاوم سازی ساختمان و انواع روش های آن آشنا کنیم.
مقاوم سازی ساختمان چیست؟
در حقیقت هدف از مقاوم سازی ساختمان ، بهبود عملکرد سازه و بالا بردن مقاومت آن در برابر نیروهای وارده اعم از زلزله و … به سازه می باشد. در واقع از طریق مقاوم سازی ساختمان ، اجزا سازه در برابر نیروهایی که به آن ها وارد می شود، عملکرد بهتری خواهند داشت.
مقاوم سازی ساختمان یکی از بهترین روش ها برای کاهش احتمال بروز خطر در برابر زلزله می باشد و از مهم ترین مزیت های آن سادگی و سرعت کار است. با مقاوم سازی ساختمان نه تنها می تواند احتمال بروز خطراتی که جان انسان ها را تهدید می کند کاهش داد، بلکه به طور چشم گیری هزینه های ساخت و ساز و تعمیرات سازه را در آینده به حداقل رسانید.
معرفی انواع روش های مقاوم سازی ساختمان
حال که با اهمیت مقاوم سازی ساختمان آشنا شدید، در این بخش از مقاله چند نوع از انواع روش های مقاوم سازی ساختمان را معرفی کرده ایم، که خوب است با آن ها آشنا شوید.
مقاوم سازی ساختمان با استفاده از FRP
FRP نوعی مواد کامپوزیتی پلیمری است که اخیرا برای مقاوم سازی ساختمان از آن استفاده می شود و جایگزین روش های سنتی شده است.

مقاوم سازی با استفاده از میراگرها
در این روش برای مقاوم سازی ساختمان از میراگرها یا دمپرها استفاده می شود. دمپرها انرژی لرزه ای وارده بر سازه را اتلاف می کند و باعث کاهش خسارات احتمالی ساختمان می شود.
مقاوم سازی با استفاده از جداساز لرزه ای
جداسازهای لرزه ای ارتعاشات لرزه ای که از زمین به ساختمان وارد می شود را کنترل می کند و در جهت افقی بسیار انعطاف پذیر بوده و از جذب بالایی برخودار است.
مقاوم سازی با استفاده از تزریق رزین در بتن
رزین اپوکسی یک نوع ماده شیمیایی است که از دو جز رزین و هاردنر(سخت کننده) تشکیل شده است، که این دو باید به نسبت های مشخصی ترکیب شوند. نحوه ی انجام مقاوم سازی به این روش طبق مراحل زیر انجام می شود.
- مشخص نمودن محلی که نیاز به ترمیم داد
- انجام سوراخ کاری
- نصب نمودن نیپل و پکر
- نصب نمودن الیاف
- انجام عملیات تزریق رزین اپوکسی
از دیگر روش های مقاوم سازی ساختمان می توان روش های زیر را معرفی کرد :
- مقاوم سازی ساختمان با استفاده از دیوار برشی
- مقاوم سازی ساختمان با استفاده از جرم های متمرکز پاندولی
- مقاوم سازی ساختمان با استفاده از ژاکت های فلزی و بتنی
- مقاوم سازی ساختمان با استفاده از جداگرهای لرزه ای
- مقاوم سازی ساختمان با استفاده از بادبندهای کمانش تاب

لزوم مقاوم سازی انواع ساختمان ها با کاربری های مختلف
شاید این سوال برای شما عزیزان هم پیش بیاید که چه ساختمان هایی نیاز به مقاوم سازی دارند؟ در این بخش از مقاله انواع ساختمان ها با کاربری های مختلف و لزوم مقاوم سازی آن ها را ذکر کرده ایم.
- ساختمان هایی که جز مراکز حیاتی محسوب می شوند و در صورت بروز حوادث غیرمترقبه چنانچه آسیب ببینند، باعث خسارات جانی زیادی می شوند از قبیل : بیمارستان ها، مراکز درمانی، پالایشگاه و … .
- ساختمان هایی که رفت و آمد در آن ها زیاد است مانند دانشگاه ها، برج ها و …
- ساختمان های اداری مسکونی
بنابراین باید توجه داشته باشید که این گونه ساختمان ها نیاز به مقاوم سازی دارد و عدم توجه به این مسئله می تواند منجر به خسارات مالی و جانی زیادی شود.