نکاتی مهم در ارتباط با غلتک در پروژه های عمرانی

یکی از انواع ماشین آلات ساختمانی غلتک ها هستند. از این نوع ماشین آلات در پروژه های عمرانی و ساختمان سازی به طور وسیعی استفاده می شود. غلتک ها کاربردهای زیادی در ساختمان سازی دارد. در این مقاله به معرفی انواع غلتک و کاربردهای آن پرداخته ایم. لطفا با تیم مهندسین شرکت فرازآسمان نجف همراه باشید.
اساس کار غلتک ها چیست و به دلایلی از آن ها استفاده می شود؟
غلتک ها معمولا با استفاده از چهار نوع نیرو ، به منظور تراکم خاک مورد استفاده قرار می گیرد. این چهار نیرو عبارتند از :
- نیروی ضربه ای
- نیروی ارتعاشی
- عملیات ورز دادن
- نیروی وزن استاتیکی یا اعمال فشار
با استفاده از غلتک ، خاک را متراکم می کنند و به این ترتیب به اصلاح ویژگی های خاک می پردازند. به عنوان مثال برای رساندن میزان دانسیته خاک یا به عبارتی افزایش مقاومت لایه های خاک ، از غلتک استفاده می شود. علاوه بر این با استفاده از عملیات تراکم خاک توسط غلتک ، اصلاح خاک در موارد زیر نیز انجام می شود :
- افزایش مقاومت خاک
- کاهش میزان نفوذ پذیری خاک
- کاهش میزان تغییر حجم خاک
در ادامه ی مقاله انواع غلتک را به شما معرفی کرده ایم. لطفا همچنان با ما همراه باشید.

آشنایی با انواع غلتک
غلتک ها را بر اساس ساختاری که دارند و قابلیت ها و کاربردهایشان به چند دسته تقسیم می کنند. انواع غلتک عبارتست از :
- غلتک های شبکه ای(Grid or Mesh Rollers)
- غلتک های کفشک دار یا پاچه فیلی(Segmented Pad Rollers)
- غلتک های پاچه بزی(tamping foot roller)
- غلتک های کفشک دار یا پاچه فیلی(Segmented Pad Rollers)
- غلتک های ارتعاشی یا لرزنده(Vibratory Rollers)
- غلتک های فولادی صاف(Smooth steel Drum Rollers)
- تراکم کننده های شبه بلدوزر
- غلتک های پنوماتیک یا چرخ لاستیکی(pneumatic Rollers)
در ادامه توضیحات مختصری در مورد هر کدام از انواع غلتک خواهیم گفت.
غلتک های شبکه ای(Grid or Mesh Rollers)
این نوع غلتک ها سرعت بالایی دارد و یک مزیت مهمی که دارد این است که هنگام کار، خاک را پراکنده نمی کند. در غلتک های شبکه ای عمل تراکم خاک بیشتر با استفاد از ایجاد ضربه و وزن استاتیکی انجام می شود.
از غلتک شبکه ای برای متراکم نمودن خاک و خرد کردن خاک های سنگی نرم و کلوخه ای استفاده می شود.
غلتک لرزنده یا ارتعاشی
غلتک لرزه ای به دو صورت دستی و ماشین آلات غول پیکر انجام می شود. این نوع غلتک بیشتر عمل تراکم خاک را با استفاده از وزن استاتیکی و ارتعاش انجام می دهد. از جمله مزیت های غلتک ارتعاشی این است که هنگام انجام عمل تراکم رطوبت خاک را کم می کند و این برای مقاوم سازی خاک های مرطوب بسیار مناسب است.
انواع غلتک ارتعاشی
- غلتک دارای ویبراتورهای صفحه ای
- غلتک دارای تخماق های دستی
- غلتک دارای ویبراتورهای دستی
غلتک فولادی صاف
غلتک فولادی صاف یکی از انواع غلتک است که در انجام پروژه های راه سازی و پروژه های ساختمانی به طور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع غلتک از وزن استاتیکی برای تراکم خاک استفاده می شود.

غلتک پاچه بزی
این نوع غلتک ها دارای چندین استوانه می باشد که این استوانه ها به صورت جفتی استفاده می شود. در غلتک پاچه بزی عمل تراکم خاک با استفاده از فشار استاتیکی و ورز دادن انجام می شود. وجه تسمیه این نوع غلتک به دلیل اثری است که روی خاک باقی می گذارد و شبیه راه رفتن گله گوسفند و بز روی خاک است.
غلتک پاچه فیلی
غلتک پاچه فیلی شبیه غلتک پاچه بزی است با این تفاوت که روی استوانه ها صفحات بزرگ فولادی قرار گرفته است. از مهم ترین مزیت های غلتک پاچه فیلی این است که حین متراکم سازی خاک ، اختلال کمتری در سطح خاک ایجاد می کند.
غلتک چرخ لاستیکی
از غلتک های لاستیکی معمولا برای ساخت بستر فرودگاه ها و یا در سدسازی استفاده می شود. با استفاده از این نوع غلتک ، عملیات متراکم نمودن خاکریز سدها انجام می شود.
کلام پایانی
انواع غلتک در ساختمان سازی به منظور متراکم سازی خاک استفاده می شود و توسط هر کدام از غلتک ها با استفاده از نیروهای متفاوتی فرایند تراکم خاک را انجام می شود.
در این مقاله شما را با انواع غلتک و نحوهی عملکرد و کاربرد آن ها آشنا کردیم. امید است مطالب ذکر شده مورد توجه و رضایت تان قرار گرفته باشد.
از همراهی همیشگی تان سپاسگزاریم.