معرفی مهم ترین روش های مقاوم سازی و تقویت ساختمان های فولادی و بتنی

به منظور بهبود عملکرد اجزا سازه، و افزایش مقاومت آن در برابر نیروهای وارد بر آن از جمله زلزله و … هم در ساختمان های فولادی و هم در ساختمان های بتنی از انواع روش های مقاوم سازی استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع روش های مقاوم سازی و تقویت ساختمان های فولادی و بتنی آشنا کنیم. لطفا با تیم مهندسان شرکت فراز آسمان نجف همراه باشید.
بیشتر بدانید : مقاوم سازی سازه و انواع روش های آن
بشر همواره شاهد این مسئله بوده است که هنگام وقوع زلزله بسیاری از ساختمان هایی که از مقاومت کافی برخوردار نبوده اند تخریب شده و خسارات جبران ناپذیری به بار آورده اند. بنابراین یکی از اصلی ترین رسالت های مهندسین سازه و فعالان حوزه ی ساختمان سازی، توجه به مسئله ی تقویت و مقاوم سازی ساختمان می باشد.
روش های مقاوم سازی و تقویت ساختمان های فولادی و بتنی
به دلیل اهمیت مقاومت ساختمان ها در برابر فشارهای وارد بر آن در اثر زلزله، طوفان های شدید و … در این بخش از مقاله شما را با بهترین روش های مقاوم سازی و تقویت ساختمان های فولادی و بتنی آشنا خواهیم کرد.
مقاوم سازی و تقویت ساختمان های فولادی
ساختمان های فولادی به خودی خود از مقاومت و قابلیت شکل پذیری بالایی برخوردار می باشد اما در صورتی که فرضیه های اشتباه در ساخت این نوه سازه ها مشکلاتی را به وجود بیاورد، نیاز به مقاوم سازی و تقویت ساختمان های فولادی وجود دارد. روش های مقاوم سازی و تقویت ساختمان های فولادی عبارتست از :

مقاوم سازی تیرفولادی با کامپوزیت های FRP
در این روش از کامپوزیت های پلیمری تقویت شده با الیاف FRP استفاده می شود. این روش یکی از روش های کارا و نوین می باشد که اخیرا مورد استفاده قرار می گیرد.
مقاوم سازی ساختمان های فولادی با ژاکت بتنی
اگر هدف از مقاوم سازی ساختمان های فولادی افزایش شکل پذیری و مقاوم سازی المان باشد، از ژاکت بتنی برای این منظور استفاده می شود. ژاکت بتنی در ستون ها به مقاومت و افزایش سختی ستون ها و مقاومت بیشتر المان در برابر کمانش کمک می کند.
تقویت المان ها و اتصالات با استفاده از ورق های مناسب
نکته ی مهم در ارتباط با اتصالات این است که اتصال باید بتواند نیروی بیشینه قابل تحمل المان را تحمل کند. به همین دلیل نیاز به مقاوم سازی دارد و به همین منظور از ورق های مناسب برای این کار استفاده می شود.
از دیگر روش های مقاوم سازی ساختمان های فولادی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- ایجاد سختی در طبقاتی که از پتانسیل طبقه نرم برخوردار است
- اضافه نمودن ستون
- استفاده از دیوار برشی
- افزودن میانقاب
- اجرای دیوار باربر
- اجرای دستک کششی و فشار برای مهار کنسول ها
- اجرای تیرفرعی بین ستون ها

روش های مقاوم سازی و تقویت ساختمان های بتنی
در حقیقت به چند دلیل مقاوم سازی ساختمان های بتنی اجتناب ناپذیر است و لازم است که انجام شود. این دلایل عبارتند از :
- افزایش تحمل بارهای وارده بر ساختمان
- به روز نبودن آیین نامه مورد استفاده در زمان ساخت
- افزایش باربری ساختمان
- خطا در طراحی سازه و مشکلات اجرایی
- تغییر در کاربری ساختمان در گذر زمان
به این دلایل لازم است که مقاوم سازی ساختمان های بتنی به روش هایی که در ادامه خواهیم گفت انجام شود. لطفا همچنان با ما همراه باشید.
معرفی انواع روش های مقاوم سازی و تقویت ساختمان های بتنی
- افزودن دیوار برشی پرکننده
- افزودن دیوار برشی
- استفاده از سیستم جداساز پایه
- مقاوم سازی با کاهش جرم سازه
- استفاده از کامپوزیت های پلیمری FRP
- استفاده از ژاکت بتنی
- استفاده از ژاکت فولادی
- استفاده از بادبندها
کلام پایانی
در این مقاله گفتیم که به دلایلی مختلف مقاوم سازی انواع سازه های بتنی و فولادی اجتناب ناپذیر می شود و لازم است که حتما انجام شود؛ همچنین شما را با انواع روش های مقاوم سازی و تقویت ساختمان های فولادی و بتنی آشنا کردیم. امید است مطالب ذکر شده بر اطلاعات مفید شما در این زمینه افزوده باشد.
از توجه و همراهی همیشگی تان صمیمانه سپاسگزاریم.