آشنایی با حقوق همسایه در ساخت و ساز

با گسترش شهر ها و تقاضا برای شهرنشینی و احداث خانه ها و ساختمان های نزدیک به هم مقوله ی همسایگی بیش از گذشته معنا و مفهوم پیدا کرده است. قرار گرفتن ساختمان ها در مجاورت یکدیگر نیز مشکلات و مسائل خاص خود را به وجود آورده است؛ اما به منظور مرتفع نمودن مشکلاتی از این قبیل قوانینی وضع شده است با عنوان حقوق همسایه در ساخت و ساز غ در این مقاله به ذکر این قوانین پرداخته ایم، لطفا تا انتهای مقاله با تیم مهندسان شرکت فراز آسمان نجف همراه شوید.
حتما بخوانید :
ضرورت رعایت حقوق همسایه در ساخت و ساز
با توجه به مراحلی که در فرایند ساختمان سازی وجود دارد و مشکلاتی که می تواند برای ساکنان آن منطقه حین ساختمان سازی به وجود بیاید، کارفرما موظف است قوانین و مقررات وضع شده در این حوزه را رعایت نماید؛ چرا که در غیر این صورت همسایگان می توانند از کارفرما شکایت کنند. به همین دلیل سعی کرده ایم در این مقاله به ذکر این مسئله ی مهم در ارتباط با رعایت حقوق همسایه هنگام ساخت و ساز بپردازیم و همچنین شیوه ی صحیح برخورد هنگام بروز مشکل را به طور کامل برای شما توضیح دهیم.

در حقوق مدنی قوانینی جامع و کامل در خصوص همسایگی وضع شده است که در این بخش از مقاله به یکسری از قانون های کلی آن اشاره کرده ایم. این قوانین عبارتند از :
- هیچ مالکی اجازه ندارد در ملک خود تصرفی کند که باعث ضرر به همسایه او شود؛ و تنها می تواند آن چه متعارف است و برای رفع حاجت یا جلوگیری از ضرر به خودش می باشد را با رعایت حقوق همسایه انجام دهد.
- همچنین در اصل ۴۰ قانون اساسی نیز تأکید شده است که هیچکس نمیتواند با اعمال خود باعث «اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی» شود.
آشنایی با موارد مشکل ساز برای همسایگان حین ساختمان سازی
موارد زیادی وجود دارد که می تواند موجب بروز مشکلات زیادی هنگام ساخت و ساز برای همسایگان شود که عبارتند از :
- سر و صدای ناشی از ساختمان سازی و یا تعمیرات بنا.
- مصالح و یا نخاله های ساختمانی که برای سایر همسایگان سد معبر کرده باشد
- رفت و آمد ماشین های بزرگ در جهت حمل مصالح و … که هم سر و صدای زیادی دارد و هم فضای زیادی را اشغال می کنند

حقوق همسایه هنگام ساخت و ساز شامل چه مواردی می شود؟
همانطور که گفتیم هنگام احداث یک بنا، زمانی که عملیات ساختمان سازی در حال انجام است، حقوق همسایگان باید رعایت شود؛ حقوق همسایه هنگام ساخت وساز شامل مواردی می باشد که در این بخش از مقاله به آن ها پرداخته ایم.
- اگر به هر نحوی در عملیاتی نظیر گود برداری و … ضرری به ساختمان های مجاور وارد شود و یا منجر به تخریب آن شود، این حق برای شخص متضرر وجود دارد که بتواند پیگیری نموده و شخص در حال ساخت و ساز را مجبور به مرمت و تعمیر محل آسیب دیده نماید .
- همچنین تاکید شده است که ساخت و ساز در ساعات ساعات مشخصی از روز انجام شود و باشد؛ برای مثال نباید پس از ساعت ۹ شب اقدام به ادامه ی ساخت و ساز نمایند.
- از موارد دیگر باز کردن پنجره داخل حیاط همسایه است که با بررسی و تشخیص کارشناسان می توانید درخواست بستن آن را داشته باشید
- چنانچه استفاده از ابزارآلات ساختمانی به هر طریق باعث جلوگیری از تابش نور به ساختمان های مجارو شود، حقوق همسایه حین ساخت و ساز رعایت نشده است و همسایگان حق اعتراض دارند.
- اگر ساختمان در حال ساخت به قدری بلند باشد که مانع از ورود نور به ملک همسایه باشد؛ در این صورت همسایه حق اعتراض دارد.
- تقاضای خسارت زمانی که ملک در حال ساخت به زمین همسایه تجاوز کرده باشد نیز قابل پیگیری می باشد.
- هرگونه اقدامی که باعث آلودگی صدا یا ایجاد مزاحمت برای ساکنان مجاور شود برخلاف مقررات حقوق ساخت و ساز می باشد.
کلام پایانی در مورد حقوق همسایه هنگام ساخت و ساز
در این مقاله شما را با مشکلاتی که ممکن است حین ساختمان سازی برای همسایگان به وجود بیاید آشنا کردیم و گفتیم که حقوق همسایه هنگام ساخت و ساز شامل چه مواردی می باشد و در صورت رعایت نشدن این موارد، کارفرما ملزم به جبران خسارت می باشد.
از همراهی همیشگی تان تا انتهای این مقاله صمیمانه ممنون و سپاسگزاریم.