اسکلت فلزی و بتنی چه تفاوت هایی دارد؟ مقایسه اسکلت فلزی و بتنی

در پروژه های ساختمانی معمولا از دو نوع اسکلت فلزی و بتنی استفاده می شود. آیا می دانید تفاوت این دو چیست؟ آیا می دانید چرا در برخی از ساختمان ها اسکلت بتنی و در برخی دیگر اسکلت فلزی به کار برده می شود؟ برای پاسخ به سوالاتی از این قبیل در مقاله ای که پیش رو دارید به مقایسه ی اسکلت فلزی و بتنی پرداخته ایم تا با کسب اطلاعاتی در این زمینه بتوانید به تفاوت اسکلت فلزی و بتنی پی ببرید. لطفا با تیم مهندسی فراز آسمان نجف همراه شوید.
همچنان که صنعت ساختمان سازی رو به پیشرفت است، عملیات ساختمان سازی و مصالحی که در امر ساخت و ساز به کار می رود نیز نسبت به گذشته متفاوت شده است و با توجه به نوع ساختمان و فاکتورهای دیگر، طراحان سازه ها در پروژه های ساختمانی خود از اسکلت فلزی یا بتنی استفاده می کنند. در این میان سوالی که برای بسیاری از افراد ممکن است وجود داشته باشد این است که چه تفاوتی بین اسکلت فلزی و بتنی وجود دارد؟ در ادامه با ذکر توضیحاتی، با مقایسه ی اسکلت فلزی و بتنی به بیان پاسخ این پرسش پرداخته ایم.

مقایسه ی اسکلت فلزی و بتنی از لحاظ مقاومت
همیشه این سوال در میان افراد مطرح بوده است که از میان دو نوع سازه های اسکلت فلزی و بتنی ، کدامیک مقاوم تر است و در برابر زلزله مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد؟
عده ای از متخصصین در امر ساختمان سازی معتقدند که از میان دو نوع اسکلت فلزی و بتنی ، اسکلت فلزی از مقاومت بیشتری برخوردار است و عده ای دیگر بر این باورند که اسکلت بتنی مقاوم تر است. برخی دیگر نیز معتقدند که نوع اسکلت تنها عاملی نیست که تعیین کننده مقاومت ساختمان است و بسته به نوع و مشخصات ساختمان باید نوع اسکلت را انتخاب کرد. به طور مثال از آنجا که اسکلت آهن از بتن سبک تر است، بعضی از کارشناسان معتقدند که در سازه های بلند بهتر است که از آهن استفاده شود.
مقایسه ی اسکلت فلزی و بتنی از لحاظ هزینه
در کل مقایسه ی قیمت اسکلت فلزی و بتنی را با در نظر گرفتن چند فاکتور می توان انجام داد. این فاکتورها عبارتند از :
- زمان اجرا و ساخت اسکلت فلزی یا بتنی
- قیمت آهن و میلگرد
- دستمزد ساخت اسکلت فلزی و بتنی
با در نظر گرفتن هزینه هایی که برای فاکتورهای فوق وجود دارد، می توانید هزینه ی اسکلت فلزی و بتنی را با یکدیگر مقایسه کنید.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی از لحاظ موارد کاربرد
به کارگیری اسکلت فلزی و یا بتنی در ساختمان ها نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل عبارتند از :
- میزان مقاومت در برابر آتش سوزی : اسکلت های بتنی نسبت به اسکلت های آهنی، از مقاومت بیشتری در برابر آتش سوزی برخوردار هستند.
- خاک منطقه ای که ساخت و ساز در آن جا انجام می شود : اگر در خاک منطقه ای که در آنجا ساخت و ساز می شود، یون سولفات وجود داشته باشد، به میلگرد موجود در اسکلت بتنی آسیب می رساند و در چنین مناطقی بهتر است که از اسکلت آهنی استفاده شود.
- فضای موجود برای ساخت و ساز : اگر در فضایی که ساخت و ساز می شود، فضای زیربنا کم باشد، بهتر است که از اسکلت آهنی استفاد کنید.
- کنترل کیفی سازه : این نکته را باید بدانید که در سازه های فلزی، کنترل کیفی در مرکزی خارج از محل ساخت و ساز و با نظارت دقیق انجام می شود. اما اسکلت های بتنی در محل، از لحاظ کیفی کنترل می شود و گاهی ممکن است از کیفیت کافی برخوردار نباشد، اما به دلیل وجود هزینه های زیاد تخریب، نادیده گرفته می شود. البته این را هم بدانید که هزینه های تست جوش هم در اسکلت های آهنی هزینه بردار است و ممکن است این تست انجام نشود، اما اگر مشکلی وجود داشته باشد، با استفاده از اتصالات پیچ و مهره ای برطرف می شود.
کلام آخر
در این مقاله به مقایسه ی اسکلت فلزی و بتنی پرداختیم تا شما عزیزان را با تفاوت های این دو سازه آشنا کنیم. حال با توجه به نکاتی که در این خصوص گفته شد شما می توانید با توجه به نوع ساختمان در دست احداث، سازه ی مربوطه را انتخاب کنید.