شمع کوبی چیست؟ | هر آنچه لازم است در مورد شمع کوبی بدانید!

زمانی که لایه های سطحی خاک از ظرفیت بالایی برای تحمل نیروهای وارد بر آن برخوردار نباشد، نیاز به پایدار سازی گود و بهسازی خاک وجود دارد تا نیروی وارده به سطح زیرین خاک منتقل شود. روش شمع کوبی یکی از متداول ترین راه ها برای افزایش مقاومت و پایدار سازی گود می باشد. در این مقاله با شرکت مهندسی فراز آسمان نجف همراه باشید تا شما را با مطالب بیشتری در مورد شمع کوبی آشنا کنیم.
حتما بخوانید :
شمع کوبی چیست؟
شمع کوبی نوعی عملیات در ساختمان سازی است که به منظور پیشگیری از نشست و مقاوم سازی ساختمان انجام می شود تا نیروی سازه به سطح زیرین خاک که از استحکام بیشتری برخوردار است و دارای تراکم بالاتری می باشد اعمال شود.

نکاتی مهم در مورد شمع کوبی که لازم است بدانید
توجه داشته باشید که قبل از اجرای عملیات شمع کوبی لازم است که عملیات حفاری و گودبرداری انجام شود. سپس احتمال نشست دیوارها در محل گودبرداری تخمین زده شود. پس از آن برای پیشگیری از نشست ساختمان و ریزش احتمالی دیوارها، شمع کوبی یا شمع گذاری انجام شود.
شمع کوبی درخاک
شمع گذاری در خاک به منظور تسلیح خاک در محل گودبرداری انجام می شود. تسلیح خاک نیز به منظور افزایش مقاومت خاک در برابر نیروهای وارده از سوی سازه، انجام می شود که از نشست ساختمان جلوگیری می شود.
موارد کاربرد شمع کوبی
- اگر خاک زمین در محل احداث ساختمان از فاکتورهای کیفی مناسبی برخوردار نباشد، لازم است که عملیات شمع کوبی انجام شود.
- به منظور ساخت سازه هایی با ارتفاع زیاد که بیشتر تحت تاثیر نیروهای طبیعی زمین از قبیل زلزله و … قرار می گیرد، لازم است که عملیات شمع کوبی انجام شود.
- از موارد کاربرد دیگر شمع کوبی کنترل فرکانس طبیعی پی زمین و کاهش دامنه حرکت آن می باشد.
حال که تا حدودی با شمع کوبی و موارد کاربرد آن آشنا شدید، در ادامه شما را با مزیت های آن آشنا خواهیم کرد. لطفا همچنان با ما همراه باشید.
مزیت های شمع گذاری
در این بخش از مقاله به مواردی اشاره کرده ایم که جز مزیت های شمع کوبی به حساب می آید و بیانگر لزوم به کارگیری این عملیات در ساختمان سازی می باشد.
- انتقال بارهای سنگین سازه به سطوح زیرین زمین و در نتیجه افزایش ظرفیت باربری
- کنترل فرکانس طبیعی سیستم پی ساختمان
- استفاده از شمع گذاری به عنوان شالوده به منظور کاهش اثر برهم کنش آب های زیر زمینی
- استفاده از شمع کوبی برای ساختمان سازی در بنادر و کاهش احتمال نشست
- ممانعت از تاثیر مخرب ناشی از فرسایش پایه های پل از طریق شمع کوبی
- مقاوم و پایدارسازی خاک در زمین هایی که دارای شیب هستند

آشنایی با چگونگی اجرای شمع کوبی
قبل از اجرای شمع کوبی لازم است که مطالعات ژئوتکنیک انجام شود و نوع خاک منطقه مورد نظر مشخص می شود و سطح آب های زیر زمینی در آن ناحیه بررسی می شود. پس از آن روش مناسبی برای اجرای شمع کوبی در نظر گرفته می شود.
شمع گذاری با استفاده از روش بنتونیت
به طور کلی شمع های مرسوم در شمع کوبی بیشتر از نوع بتنی هستند. در این روش شمع کوبی از دوغاب بنتونیت روی جداره شمع ها استفاده می شود و مانع از ریزش سطحی خاک شده و از نفوذ آب جلوگیری می شود.
شمع گذاری با استفاده از لوله غلاف کیسینگ casing
در زمین هایی که احتمال زیرش در آن ها بالا باشد و همچنین روش قبلی جوابگو نباشد، و فشار خاک به سمت شمع ها باشد، از غلاف کیسینگ استفاده می شود. در این روش برای نصب لوله ابتدا عملیات حفاری انجام می شود و سپس لوله های کیسینگ به صورت دورانی داخل خاک قرار داده می شود.
شمع گذاری با استفاده از حفر انباری
در این روش پس از حفاری و رسیدن به عمق مورد نظر مطابق آنچه در نقشه های از پیش تعیین شده مشخص شده است، اقدام به حفر انباری در انتهای چاه ها می کنند. به این ترتیب در پائین شمع پاشنه ایجاد می شود و این باعث افزایش ایستادگی شمع می شود.
شمع کوبی با استفاده از آرماتورگذاری و شمع کوبی با استفاده از بتن ریزی و عمل آوری دو روش دیگر از روش های اجرای عملیات شمع کوبی می باشد که به منظور مقاوم سازی خاک انجام می شود.
از همراهی همیشگیتان بسیار سپاسگزاریم!